auGalingos pietų dėžučių idėjos

Norintiems maitintis sveikai ir sočiai dienomis, kai nelieka laiko suktis virtuvėje, siūlome susikrauti auGalingą pietų dėžutę. Taip pat ir visiems, kurie myli namuose ruoštą maistą ir be pietų dėžutės į darbą jau seniai nebekeliauja.

Šie receptai tiks ne tik sveikiems darbo dienų pietums, bet ir pasiimti į ilgesnę kelionę, pikniką, žygį ar kur tik sugalvosite.

 

Ypatingos burokėlių salotos su grikiais ir avokadu

Receptas ir nuotrauka - iš Rojaus daržo.

Reikės:

3 valg.š. rudų grikių

½ avokado

200 g virtų burokėlių

Citrinos sulčių

1 mažos skitelės česnako

Prieskoninių žolelių

Druskos

Saujos salotų ar saulėgrąžų daigų

Į sutarkuotus virtus burokėlius įpilti citrinos sulčių, įdėti druskos ir susmulkintą česnaką, viską išmaišyti (geriausia tai pasidaryti iš vakaro, kad dar per naktį pasimarinuotų). Išvirti grikius su druska. Burokus, grikius, salotas, supjaustytą avokadą į priešpiečių dėžutę sudėti atskirai, ant viršaus pašlakstyti citrina, užberti prieskonius ir druską. Geriausia salotas sumaišyti prieš pat valgį.

 

Paprasta ir gardi grybų užtepėlė

Receptas ir nuotrauka - iš Mi ir Do virtuvės.

Nemažai porcijai reikės:

400 g pievagrybių

1 vidutinės paprikos

1 nedidelio svogūno

2-3 nedidelių pomidorų

2-3 skiltelių česnako

druskos, pipirų, kokių nors mėgstamų aštresnių raudonų prieskonių (pvz., mišinys paukštienai labai tinka) – pagal skonį

1 v. š. pomidorų padažo – nebūtina

Didelėje keptuvėje su dangčiu arba troškintuvėje su aliejumi trumpai pakepti svogūnus, tada mesti šiaudeliais supjaustytą papriką, kepti ant aukštos ugnies, kol šiek tiek suminkštės.

Suberti riekelėmis pjaustytus pievagrybius, dar minutę kitą pakepti, įmaišyti prieskonius ir uždengus troškinti, kol viskas suminkštės.

Grybams suminkštėjus (po kokių 10 minučių) sudėti kubeliais pjaustytus pomidorus ir gerai kaitinti atidengtoje keptuvėje tol, kol pomidorai suminkštės, o daržoves troškinant susidaręs skystis beveik visas išgaruos. Jeigu masė per daug vandeninga ar jaučiat, kad kažko trūksta - įdėkite šaukštą pomidorų padažo.

Visiškai atvėsinti ir tada susmulkinti rankiniu trintuvu ar maisto smulkintuvėje – ne visiškai, bet taip, kad liktų šiek tiek gabaliukų.

Įspausti šviežią česnaką ir išmaišyti, dar labai pagardina šviežiai malti pipirai.

Labai skanu su įvairiomis duonomis, duoniukais, krekeriais.

 

Bolivinės balandos mišrainė

Receptas ir nuotrauka - iš Mi ir Do virtuvės.

Reikės:

1 stiklinės bolivinės balandos sėklų

2 stiklinių vandens

1 didelės paprikos

1-1,5 stiklinės išvirtų pupelių (arba skardinės konservuotų)

3 šaukštų kaparėlių

prieskonių: paprikos, česnakų, čili miltelių

Padažui:

3-4 šaukštų alyvuogių aliejaus

0,5 laimo arba citrinos sulčių

0,5 a. š. cukraus

0,3 a. š. druskos

0,5 a. š. saldžiosios paprikos miltelių

žiupsnelio čili paprikos miltelių

Išvirti bolivinę balandą pagal nurodymus ant pakuotės (1 daliai kruopų 2 dalys vandens).

Papriką supjaustyti šiaudeliais. Pakepti ant aliejaus, kol suminkštės, tada suberti, kad kartu trumpai pakeptų virtos/konservuotos pupelės. Įmaišyti prieskonius.

Sumaišyti padažo ingredientus, susmulkinti kaparėlius ir viską sudėti kartu, gerai išmaišyti.

Skanu valgyti tiek šiltą, tiek šaltą.

 

Pikantiška baklažanų ir avinžirnių užtepėlė

Receptas ir nuotrauka - iš Rojaus daržo.

3 porcijoms reikės:

1,5 vnt (80 g) svogūno

1 vnt (260 g) baklažano

2 valg.š. aliejaus

100 g virtų avinžirnių

45 g saulėje džiovintų pomidorų

1 arb.š. grūdėtų garstyčių

Prieskoninių žolelių

Druskos

2 valg.š. vandens

Baklažaną ir svogūną labai smulkiai supjaustyti ir pakepinti ant aliejaus kelias minutes. Įpilti vandens ir troškinti apie 8 min ant nedidelės ugnies. Pasmulkinti pomidorus ir visus ingredientus sudėti į maisto smulkintuvą ir sutrinti iki vientisos masės.

Užtepėlę labai skanu valgyti su įvairiomis duonomis, duoniukais ar daržovėmis, taip pat ją galima laikyti šaldytuve tris – keturias dienas ir vis pasmaguriauti :)

 

Humusas (plius trys galimi jo variantai)

Receptas ir nuotrauka - iš Soul food.

Humuso bazei prireiks:

500 g virtų ir atvėsintų avinžirnių

3 š. šviesios sezamų pastos

6 š. alyvuogių aliejaus

5 š. vandens

2 nedidelių česnako skiltelių

3 š. citrinos sulčių

1/4 a. š. maltų juodųjų pipirų

3/4 a.š. druskos

1 humuso variantui:

1/3 gautos humuso bazės (apie 140 g)

50 g karamelizuotų svogūnų (1 vidutinis svogūnas)

2 humuso variantui:

1/3 gautos humuso bazės (apie 140 g)

pusės vidutinio dydžio gerai prinokusio avokado

žiupsnio aitriųjų paprikų

3 humuso variantui:

1/3 gautos humuso bazės (apie 140 g)

10 vnt. skrudintų graikinių riešutų

40 g orkaitėje iškeptų morkų

2 š. vandens

Visus produktus sudėkite į virtuvinį kombainą ir trinkite iki vientisos masės. Gautą masę pertrinkite per sietelį, kad ji taptų tolygi ir kreminė.

Gaminant vieną iš humuso variantų, sudėkite į virtuvinį kombainą gautą humuso bazę ir reikiamus produktus. Viską kelis kartus persukite.

Patiekiant apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

Humusą labai skanu valgyti tiek paprastą, tiek su priedais, tereikia tik mėgiamos duonelės ar daržovių lazdelių, galima juo užpildyti pita duoną nepamiršus ir keleto salotos lapelių, pomidoro griežinėlių ar kitų mėgstamų daržovių.

 

Skanaus!